Építőtábor Sárospatak 2008

Mit is jelentett a sárospataki tábor?
Több dolgot is:
Először is, az egyetem keretében szervezett építőtábor volt. Akik felvették a Szerves építészet 2. című tárgyat, és abszolválták is, azok választhattak, hogy szeretnének-e jönni egy augusztus utolsó hetében zajló táborba. A készített tervek közül a tanárok és hallgatók szavazatai alapján Bubelényi László faépítményét (amőba), és Csontos Gyula betonozott görkorcsolya-pályáját építettük meg. A helyszín, Makovecz Imre által tervezett A művelődés háza melletti parkban építkeztünk.

Másodszor, csapatmunka. A résztvevők úgy érkeztek a táborba, hogy az ismeretség csak 2-3 fős csoportokat alkotott. A munka folyamán viszont leomlottak ezen falak, és Egyként dolgozott a csapat. Szépen, lassan mindenki megtanulta a másik nevét, és a tábor végére már nem csak a munka volt a közös tényező, hanem a barátság is. Természetesen a nappali barkácsolás után jött a megpihenés. A helyi Kiwanis klub támogatásával, egy szép, takaros, a Bodrog partján álló házikóban szálltunk meg. Ahol kezdődött igazán az ismerkedés, beszélgetés.

Harmadszor, Sárospatak Város hozzáállása. Először volt ilyen tábor Patakon, és a helyiek érdeklődése már az első napokban érzékelhető volt. Jöttek pogácsával, jöttek görkori cuccba felöltözött gyerekekkel, de a pálya még sehol se volt, és annál is több érdeklődő, kíváncsiskodó. Polgármester Úr közvetlen természete mindenkit nevetésre késztetett. A munka gördülékenységében abszolút segítőkész és kedves ember volt a helyi polgárőrség vezetője, Klíma János. Egyszóval, nagy felkavarodást okoztunk, de szigorúan jó értelemben.

Végül köszönet Siklósi Józsefnek, Sárospatak főépítészének, és Turi Attilának, Budakalász főépítészetének, és egyben a tárgy tanárainak, hogy létrejöhetett ez a tábor. Kiviteli tapasztalattal, barátokkal, élményekkel, hírnévvel gazdagabban búcsúztunk el Sárospataktól. Remélve, hogy a visegrádi táborokhoz hasonlóan, résztvevői lehettünk egy tábor-sorozat első lépcsőjének. Elképzelhető, hogy jövőre is lesz?

Márkus Dániel